Opleidingsvisie

KFC Rhodienne De Hoek wil, zowel bij de jeugd als bij de eerste ploeg, attractief combinatievoetbal brengen gebaseerd op snelheid, techniek en spelinzicht. We proberen zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander te voetballen om de hoger aangehaalde kwaliteiten maximaal te ontwikkelen. We verdedigen vooruit en in zone en zetten hoog druk bij de tegenstander.

Om dit waar te maken leren we de spelers functionele techniek aan waarbij de snelheid van uitvoering wordt verhoogd in functie van de leeftijd. In het leerproces tot combinatievoetbal besteden we ook veel aandacht aan het gepast en juist bewegen zonder bal.  
 

Deze opleidingsprincipes passen we toe zowel tijdens de wedstrijden als op training.

Combinatievoetbal is de moeilijkst aan te leren speelstijl. Als club kiezen we evenwel voor dit soort voetbal omdat combinatievoetbal het best de ontwikkeling van het technische vermogen van de spelers garandeert.


“Durven” fouten maken

Bij combinatievoetbal moet iedereen meespelen, niemand mag bang zijn de bal in de voeten te krijgen. Iedereen moet “durven” fouten maken, want enkel op die manier kan je leren.

Het constant trainen op balgevoel moet de spelers zekerheid en rust geven aan de bal. Deze rust, samen met een goede eerste aanname, geeft de speler méér tijd om de vrije man te zoeken. Een goed balgevoel zorgt ervoor dat een speler niet moet “vechten” met zijn bal en niet constant naar de bal moet kijken.  Op die manier wordt zijn overzicht op het speelveld groter waardoor hij aan de bal makkelijker de juiste oplossing kan kiezen.

 

“Voorkeur” voor 4-3-3

Een vast spelsysteem dringen we onze trainers niet op, al wordt het spelen van 4-3-3 in zone aanbevolen. We staan ook toe dat een ploeg met drie verdedigers voetbalt maar we eisen wel dat alle teams opbouwen vanaf de doelman, ook al kost dit tegendoelpunten. De wedstrijd is beschouwen we als een leermoment en is geen doel op zich.  Vanaf U17 worden er ook andere spelsystemen toegelaten om de spelers tactisch klaarte stomen.

 

Gerichte, kindvriendelijke coaching

Elke training moet een leerdoelstelling hebben. Op die doelstelling wordt gecoacht.  Een gerichte coaching is uitermate belangrijk om het leerproces van de spelers te versnellen.  De trainer moet via vraagstelling de spelers stimuleren zelf oplossingen voor een bepaalde spelsituatie te kiezen.  Hij moet nu en dan het spel stilleggen wanneer een veel voorkomend spelprobleem zich voordoet en de spelers laten nadenken over een oplossing.  Maar hij moet ook ruimte laten voor zelfontdekking. Niet constant voorzeggen wat er moet gebeuren.

Op het tactisch vlak moeten we het niet te ingewikkeld maken. Het meegeven van enkele basistaken als team, per linie en per positie samen met de grondbeginselen van zonevoetbal is voldoende.